Skuldsanering

Skuldsanering på vin och bröd, finns det?
Handlar inte en skuldsanering om att jag får leva på vatten och bröd tills skulden är betald?

Till helgen firar vi påsk i våra kyrkor. Det är faktiskt den största och den viktigaste högtiden i kyrkan. Vi kanske inte alltid tänker på det, men alla fyra evangelierna vi har som berättar om Jesu liv och gärning, utgår alla egentligen från påsken. Utan det som hände i påsken finns ingen anledning att berätta om det som hände innan.

En av de bärande tankarna i påskens berättelser är att i Jesu vandring till Jerusalem, i hans lidande och i hans död sker en total förändring av förutsättningen för människans liv, ja inte bara människan utan för hela skapelsen. För det som sker är att Gud i Jesus Kristus visar sin kärlek till människan och sin skapelsen genom att själv ge sitt liv. Att Gud hellre själv dör än att låta människan gå under. Att den synd och skuld vi som människor drar på oss genom att ständigt upprepa bl.a. Kains fråga; – Ska jag ta vara på min broder? – blir avskriven.

Vi älskar inte oss själva som vi älskar vår nästa, och vi älskar inte vår nästa som vi älskar oss själva.

Den skulden vill Gud befria oss ifrån, så att vi som befriade människor kan börja ett nytt liv präglade av Guds kärlek. Så att vi älskar vår nästa som oss själva.

När vi i våra kyrkor bryter brödet och delar vinet är det för att knyta an till påsken, och på nytt påminna oss om att vi kan få en skuldsanering. En skuldsanering på vin och bröd.

Påsken vill berätta om att Gud älskar oss över allt, och vill befria oss från synd, skam och skuld så att vi kan bli befriade, stolta älskande människor som drivs ut i världen för att dela brödet och vinet vidare till befrielse för fler.

I påsk kommer vi i våra kyrkor att ha skuldsanering.

Glad påsk på er!

Speak Your Mind