När det omöjliga blir möjligt

Att bära på ett hopp kan ge kraft och möjlighet till förändring. Men vad händer då allt hopp är ute? Vad är det då som bär?

Jag vet inte, men kanske är det här skillnaden finns mellan att “bara” ha ett hopp och att ha en tro finns. För tron är något större än hoppet. Tron talar om något större än det vi bara hoppas på. Tron talar som en tillit till någon som kan gripa in då allt hopp är ute, då det inte längre finns något mer att hoppas. Hoppet ryms inom tron, men tron sträcker sig bortom det vi kan hoppas på.

Vår bibel är full av sådan berättelser; – när allt hopp var ute grep Gud in…, är en återkommande formulering.

Jag tänker att det finns mycket i världen och i livet vi möter som kan släcka hoppet. Att vi upplever saker eller ställs inför skeenden som gör att hoppet slocknar. Då är det lätt att förlora livsmodet. Att i det mörkret ha en tro kan vara livsavgörande.

På söndag kommer det handla om Maria och ett möte med en ängel i våra kyrkor. Det finns mycket i den berättelsen som kan te sig omöjligt, ja rent orimligt. En ung flicka i ett patriarkalt samhälle präglat av hederskultur kommer att bli gravid och föda världens frälsare…

Men en av de stora poängerna med den berättelsen är väl just det att det omöjliga blir möjligt, inte för att Maria bär på ett hopp utöver det vanliga, utan för att hon bär på en tillit och tro till Gud. En tro på att det omöjliga kan bli möjligt därför att det är Gud som verkar.

Därför vågar hon formulera orden;  ”Må det ske med mig som du har sagt.” En överlåtelse av sig själv och livet i händerna på någon som är större.

Jag tänker att jag själv behöver stava på de orden då mitt hopp blir en krampaktig prestation för att hålla skenet uppe. Då hoppet blir en börda att bära och inte något som bär.

Att då som henne våga släppa kontrollen och inse att det är omöjligt, och att jag just därför behöver överlämna mig i Guds händer kan vara skillnaden på liv och död. Det är då det omöjliga kan bli möjligt.

Att leva trots allt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.