Delad glädje

Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halv sorg. Det goda dubbleras och det dåliga halveras om vi delar, är det mysterium som ryms i det gamla talesättet. Och jag tror det är många som kan stämma in i detta. Det är en del av den konkreta livserfarenheten.

Intressant är att alla nog kan ställa upp på ovanstående resonemang så länge det inte omfattar någon form av materiellt delande. Som att dela med sig av pengar eller mat eller något annat som vi värdesätter eller har. Där upphör samstämmigheten.

– Skulle jag dela? Då blir det för lite för mig, då räcker det inte.

Samtidigt behöver man inte vara någon professor i nationalekonomi eller något fantastiskt orakel för att inse att världens samlade tillgångar skulle gott räcka till att ge alla människor på jorden ett drägligt liv bara det var bättre fördelat mellan de extremt rika och de extremt fattiga. Ändå ökar klyftorna i flera länder mellan de rikaste och de fattigaste.

Något har gått snett i vårt förhållande till det förvaltarskap vi har som människor.

På söndag kommer vi i våra kyrkor läsa om en pojke som hade fem kornbröd och två fiskar. Han var villig att dela det lilla han hade när Jesus frågade efter bröd till över 5000 personer. Naivt och dåraktigt kan tyckas. Men på ett mirakulöst sätt visade det sig att det skapades bröd och fisk i överflöd. Det blev inte bara dubbelt utan mer än tolv gånger så mycket över, – efter att  alla hade fått sitt.

Jag önskar många gånger att jag hade samma tillit som den pojken, – att jag i Guds namn vågar och vill dela det jag har av tillgångar. För att dela ett bröd med en medmänniska, och få ett halvt bröd var ger en delad glädje som blir bubbel. Det är ju en erfarenhet jag har.

Ändå kan det vara så svårt.

Gud, hjälp mig att dela det jag har i tro och tillit till att din välsignelse gör att det räcker och blir över…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.