Här börjar glädjebudet

“Här börjar glädjebudet om Jesus Kristus, Guds son.”
Det är den första meningen i den bibelbok vi kallar Markusevangeliet.

Här börjar glädjebudet…
I den värld vi lever i har nyheter och de aviseringar vi får på skärmar om “världshändelser” i det närmaste blivit synonymt med katastrofer och olyckor. Det kommer ständiga nyhetsflash om missiler hit och missiler dit, någon som sprängt sig här och någon som tänkt göra det där, en världsledare som snurrat till det här och en annan som snurrat till det ännu värre där… och så plötslig ett meddelande om en prins som föds och det är som om allt anna stannar för ett ögonblick i nyhetsflödet. Men bara för ett kort ögonblick. Sedan är den vanliga visan igång igen.

Vi matas ständigt av rapporter om hot och olyckor, dårskap och vansinne. Då är det lätt att tappa modet, gripas av rädsla och bli ganska mörk i sinnet.

Här börjar glädjebudet…
Jag tror att det i det flöde av elände som sköljer över oss är viktigare än någonsin att hitta ett annat flöde av nyheter. Inte för att blunda för det svåra, men för att kunna få livsmod och hopp som gör att vi tror på en förändring. Och det är just det som Markus vill med sitt evangelium när han inleder sin text med de hoppfulla orden.

Han vill visa på en Gud som inte övergett sin skapelse. Han vill berätta om en Gud som är kärlek och som vill förändra människan inifrån, plantera ett frö av hopp och ge kraft.

Under hösten kommer vi i Borgenkyrkan följa Markus berättelse om glädjebudet. Vi kommer predika utifrån hans texter i gudstjänsterna, vi kommer att inbjuda till samtal och studier i grupper, vi kommer utmana varandra att läsa och reflektera över glädjebudet. Men kanske mest av allt leva med frågan; – Hur kan jag vara en del av glädjebudet?

Välkommen till ett nytt läsår i Borgenkyrkan.
Här börjar glädjebudet…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.